Kutatás

Az összetevők kutatása és tesztelése (édesgyökér)

A PADOVA EGYETEM KUTATÁSÁNAK ÖSSZEFOGLALÁSA: A kortizol lebontja a zsírokat, ez a funkciója pedig a 11 béta-hidroxi-szteroid dehidrogenáz aktivitásától függ. A glicirretinsav, az édesgyökér aktív hatóanyaga blokkolja a 11 béta-hidroxi-szteroid dehidrogenázt, ezáltal pedig a kortizol mennyiségére is jótékony hatást gyakorol.

„A glicirretinsavat tartalmazó krémet a combokon tesztelték: tizennyolc egészséges, 20-33 éves, normál BFI-vel (Body Fat Index) rendelkező nőt választottak, akik a krémet véletlenszerűen oszlatták szét a combjukon. A teszt során kétfajta krémet adtak az alanyoknak: a 2,5% glicirretinsavat tartalmazó krémet, valamint egy placebo krémet. A combjukon méréseket végeztek a kezelés előtt, majd az egy hónapos tesztidőszakot követően is. Az eredmények magukért beszélnek: a felületi zsírréteg kiterjedése és vastagsága 9 esetben arányosan csökkent.”

„A glicirretinsav hatékonysága annak köszönhető, hogy blokkolja a 11 béta-hidroxi-szteroid-dehidrogenáz szintjét, ezáltal hatással van a zsírsejtek szintjére. Joggal feltételezzük azt, hogy a glicirretinsav megakadályozza a fölösleges zsírpárnák felhalmozódását a kritikus testrészeken.”

Forrás: Armanini D1, Nacamulli D, Francini – Pesenti F, Battagin G, Ragazzi E, Fiore C.,
Orvosi és Sebészeti Tudományi Intézet – endokrinológia, Padovai Egyetem, Via Ospedale 105, 35100 Padova, Olaszország.
Link a kutatáshoz: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15894038